Detail

Frillestads Vingård är den lilla familjära vingården med eget vineri. Den drivs av oss två entusiaster med stort intresse för vin och vinodling

Vi har utbildats oss bla genom kursen Nordisk Vinodling på SLU Alnarp, Vinodling och vintillverkning hos Tyska statens vinodlingsinstitut i Freiburg, kurser i vinkemi, beskärningsteknik, vinprovningsteknik, m.m. samt deltagande i olika internationella konferenser.

Idag är vi inne på vår andra vingård belägen i Frillestad strax öster om Helsingborg.

Succesivt sedan 2010 har vi planterat sammanlagt 1 150 plantor av de gröna druvorna Solaris och Johanniter samt de blå sorterna Bolero, Rondo och Cabaret Noir. Alla så kallade piwiplantor. Det innebär att de klarar frost bättre och har bättre motståndskraft mot sjukdomar, bl.a. mjöldagg.

Nu efter 15 års verksamhet känner vi att vi har börjat hitta rätt metoder för vår terroir. Det har renderat oss ett antal medaljer för vinerna både på IWA i Spanien och PIWI-awards i Tyskland.

Vi odlar hållbart med ekologisk inriktning och gödslar med naturgödsel. Allt som klipps i vingården vid vinterbeskärning och sommartrimningen strimlas ner på marken med vår kompostkvarn. Allt som blir över vid fermenteringen av vinerna komposteras och återförs till vingården.

Våra viner säljer vi till Systembolaget och några utvalda restauranger. De har varit mycket populära och med våra små volymer tar de snart slut.

Under sommaren har vi vinprovningar och visning av vingård och vineri för ett begränsat antal besökare vid varje tillfälle. Detta för att kunna ha en mer personlig dialog om våra tankar om vinodling och våra viner.
VISIT WEBSITE