Vision:
Svensk vinnäring – en bransch bland andra i livsmedelssektorn.
Syfte med verksamheten och samarbete med SOVK:
Att skapa förutsättningar för att utveckla vinnäringen till en professionell bransch – med livskraftiga företag, internationell konkurrenskraft, hög kompetens och stark utvecklingsförmåga.
Verksamhet i gruppen:
- Arbeta för att öka antal vingårdar och producenter som försörjer sig på sin vinodling i Sverige. Öka intresset för att starta upp vinodlingar hos yngre personer – ev som komplement till annat jordbruk.
- Arbeta för att möjliggöra en övergång till en professionell bransch.
- Skapa ett sensoriskt labb i Kristianstad som är färdigt att använda januari 2022.
- Etablera utbildning inom vinproduktion på svenskt lärosäte inom en femårsperiod.
- Initiera forskningsprojekt kring svensk vinodling på universitet och högskolor.
- Driva opinionsbildning kring möjligheten att odla och tillverka svenskt vin.
- Initiera utbildning/kurser för affärsutveckling och innovationsledning för vinodlare/producenter.
- Initiera vindiskussioner kring frågeställningar som vad karaktäriserar svenskt vin.
- Arbeta för att kvalitetssäkra svenskt vin.
- Initiera projektansökningar för att starta/genomföra vinprojekt i olika organisationer.
- Etablera en plattform för vinutveckling i Sverige.